AKÜLÜ TEKERLEKLİ SANDALYE NEDİR?

Akülü Tekerlekli Sandalye Nedir?

Akülü tekerlekli sandalye günlük hayatta yürüme zorlukları olan ya da tamamıyla veya kısmı olarak yürüme problemleri bulunan kişiler için tasarlanan araçlardır. Genellikle tekerlekli sandalyelerin tekerleklerini kol kuvvetini kullanarak çeviremeyecek kişiler akülü tekerlekli sandalyeleri kullanıyorlar. Bu ürünler özellikle yaşlılar ve yanlış dışarı çıkan yürüme engelliler için çok büyük kolaylıklar sağlıyor.

Akülü Tekerlekli Sandalye  Nedir?

Akülü tekerlekli sandalyeler akü ve motor bölümlerinden meydana geliyor. Tekerlekli sandalyenin üzerinde yer alan akü ve motor ile birlikte kolayca kontrol edilebilir ve hem kapalı hem de açık alanlarda kullanılabilir. Ülkemizde hem devlet tarafından verilen hem de birçok markaya ait akülü tekerlekli sandalye çeşitleri bulunuyor. Tüm akülü sandalyelerin tasarımı farklı olsa da çalışma prensibi aynı oluyor.

Akülü Tekerlekli Sandalye Nasıl Kullanılır?

Akülü tekerlekli sandalyelerin kullanımı çok pratiktir. Bu ürünleri kullanmayı aynı bir video oyununu oynamaya benzetebiliriz. Öncelikle insan gücüne ihtiyaç duymadan çalışması üzerinde bulunan akü ve motor sayesinde oluyor. Tekerlekli sandalyede oturan kişinin ulaşabileceği yakın bir konumda bir kumandalı bölge bulunuyor. Bu bölgeden kolaylıkla sandalye üzerindeki kişi yönlendirme ve hareket ettirme işlemlerini yapabiliyor.

Kumandalı bölümde sadece tuşlar yer almıyor. Aynı zamanda yanda bir joystick de bulunuyor. Kullanıcı joystick kullanarak akülü tekerlekli sandalyeyi ileri ve geri hareket ettirebilir ve sağa ya da sola olacak şekilde zorlanmadan yönlendirebilir. Kısa bir bilgilendirmeden sonra zorlanmadan kullanılabilecek bir üründür.

Akülü Tekerlekli Sandalye Özellikleri

Akülü tekerlekli sandalyeler yürümekte zorlanan ya da yürüme engeli olan kişiler için bağımsızlık sağlayan ürünlerdir. Bu araçlar sayesinde kişi kolaylıkla ulaşım gerçekleştirebilir ve kendi başına kimseye bağımlı olmadan dışarı çıkabilir. Aynı zamanda bu ürünler kişinin refakatçisine de kolaylıklar sağlar.

Akülü tekerlekli sandalyeler genellikle küçük boyutlarda tekerleklerden oluşur. Sandalyenin motor ve akü özelliklerine göre en düşük ve en yüksek hızı bulunur. Her akülü sandalyede bu hız sınırı farklıdır. Aynı zamanda her tekerlek belirli bir açıda hareket etme ve tırmanma kabiliyetine sahiptir.

Akülü tekerlekli sandalyeler belirlenmiş tırmanma açısından yüksek eğim bulunan bir ortama tırmanmayı gerçekleştiremez. Her tekerlekli sandalyede ayaklık ve kolçak bölümü kendine has tasarlanmıştır.

Akülü Tekerlekli Sandalye Nasıl Çalışır?

Genel olarak koltuğun hemen arka kısmı ya da alt bölümünde hareket etmesini sağlayan motorlar yer alır. Motorlar iki şarj işlemi arasında bir gün dayanabilecek kadar güç veren pille çalışır. Akülü tekerlekli sandalyelerin önemli bir bölümü bir duvar prizine takılan dahili şarj cihazı ile şarj edilir.

Genellikle sandalyenin hızı ve yönü joystick yardımıyla olur ve genellikle özelleştirilmiş kontrol seçenekleri de barındırır. Elektrikli koltuktaki tahrik sistemleri farklı noktalardan çekişli olabilir. Sandalyelerin çekiş noktaları ön, merkez, arka ve dört tekerlek olabilir. Tahrik tekerlekleri düzleme ile sabitlenir ve genel olarak kılavuz olan tekerlekler değişken süspansiyon yaylarına sahiptir. Bu özellik tekerleklerin pürüzlü yüzeylerde dahi hareket etmesini sağlar.

Akülü Tekerlekli Sandalye Fiyatları

Akülü tekerlekli sandalye fiyatları ürünün boyutu, ağırlığı, teknik özellikleri ve işlevlerine göre değişikli gösterir. Aynı zamanda ürünün markası da fiyatlarda farklılık oluşmasına yol açar. Uygun fiyatlara da bir akülü tekerlekli sandalye bulunabileceği gibi çok yüksek bedellere de satılabilir. Bunun için net fiyat bilgisi adına marka ve model belirlenmeli ve daha sonra fiyat teklifi alınarak karşılaştırmalar yapılmalıdır.

Akülü tekerlekli sandalye fiyatı öğrenmek istiyorsanız bizimle iletişime geçerek merak ettiğiniz marka ve model hakkında net bir teklif alabilirsiniz.

Ne Kadar Hız Yapar?

Akülü tekerlekli sandalyelerin ne kadar hız yaptığı merak ediliyor. Öncelikle her ürünün markası ve modeline göre yapacağı hız limitleri farklı olur. Net hızını belirtmeden önce her akülü tekerlekli sandalyede belirli bir alt ve üst hız limiti olduğunu belirtelim. Hızlı olarak nitelendirilebilecek akülü sandalyeler saatte 12 ile 16 km arasında hıza ulaşabilir. Daha yavaş olan ortalama bir tekerlekli sandalye ise saate 8 km civarında hız seviyelerine sahiptir.

Bataryası Dayanıklı mı?

Akülü tekerlekli sandalyeler şarj edilerek çalışıyor. Öncelikle bu cihazların ne kadar dayandığı merak ediliyor. %100 dolması beklenen bir akülü sandalye bataryası 12 saatten 25 saate kadar kullanıma dayanabilir. Aynı zamanda ürünü sonraki şarj etmeye sürecine kadar 30 kilometreye kadar kullanabilirsiniz. Akülü tekerlekli sandalyelerin aküleri ise ortalama 10 saatte şarj olmaktadır.

Akülü Tekerlekli Sandalye Aküsünün Ömrü Ne Kadar?

Her akülü tekerlekli sandalye aküsünün belirli bir ömrü vardır. Bu süre tamamlandığında mutlaka akü araçlarda olduğu gibi değiştirilmelidir. Aküler öncelikle 1.5 yıl kadar kullanılabilir. 2 yaşından daha büyük olan akülerde zaman içinde şarj tutmama ve daha sık şarj etme gerekliliği oluyor. Bu durumda akünün değiştirilmesi gerekiyor.

Sürücünün ağırlığı da tekerlekli sandalyenin aküsünün ömrünü belirler. Kullanan kişi ağır oldukça sandalye o kadar güç tüketerek hareket eder. Bataryaya fazla bir yük bindiği için ağır kişilerin tekerlekli sandalye aküleri daha sık değişir. Bunun yanında kullanılan arazi de akünün dayanıklılığını etkiler. Akülü sandalye engebeli bir arazide uzun kullanılırsa daha fazla enerji harcar ve akü daha erken biter.

Akülü Tekerlekli Sandalye Çeşitleri Nelerdir?

Akülü sandalyeler de kendi arasında farklı marka ve modellerde üretiliyor. Bu sandalyelerin kullanım alanları, ömrü, hızı gibi birçok unsur farklı olabilir. Size genel olarak akülü tekerlekli sandalye çeşitleri hakkında bilgi vereceğiz;

  • İç Mekan Akülü Sandalyeleri: Bu ürünler kapalı ortamlara kullanılmak üzere tasarlanmış ve orta tekerden çekişli sandalyelerdir. Aküsü daha dardır ve dar koridorları olan kapalı mekanlarda yüksek manevra kabiliyeti ile dikkat çeker.
  • Arazi Akülü Sandalyeleri: Bu sandalyeler engebeli araziler, doğa ve açık havada kullanıma uygundur. Tasarım olarak tekerlekleri daha büyüktür ve önden çekişlidir. Ürünün tekerlekleri sert zeminlerde daha yumuşak sürüş deneyimi yaşatır.
  • Katlanabilir Akülü Sandalye: Sürekli olarak seyahat eden bir kişi için katlanabilir akülü sandalyeler daha doğru bir ürün olur. Hafif motorlu olarak tasarlanan bu ürünler katlanarak ergonomik bir hale gelir. Bu haliyle araba bagajı ve uçaklarda taşınabilir.
  • Standart Akülü Sandalyeler: Üzerinde yastıklı rehabilitasyon koltuğu ve kumanda kolu bulunan türlerdir. Farklı modellere göre farklı özellikleri bulunur. Ortalama 9 km hıza kadar ulaşabilir ve 15 saate kadar pil ömrü vardır.
  • Dikey Akülü Sandalyeler: Bu ürünler kullanıcıları ayağa kaldıracak şekilde tasarlanan ürünlerdir. Kullanıcı dikey konumda kalabilir ve ayakta pozisyonda kan akışını arttırabilir. Ayağa kaldıran akülü sandalye olarak bilinen bu ürünler çok yönlüdür.
  • Çocuk Tipi Akülü Sandalyeler: Büyükler için üretilen akülü sandalyelere göre nispeten daha küçük tasarlanan ürünlerdir. Çocuk tipi akülü sandalyeler çocuğun hızlı geliştiği ve büyüdüğü de dikkate alınarak ayarlanabilir şekilde tasarlanmıştır. Bu sandalyeleri çocuklarınız büyüdükçe ayarlayabiliyorsunuz.

Akülü sandalyeler oturma alanı genişliği, maksimum hız limiti, tasarımı, akü tipi gibi birçok özelliğe göre sınıflandırılıyor. Bu sandalyelerde koltuk yüksekliği ortalama 50-60 cm arasında oluyor. Sandalyelerin toplam ağırlığı ise 150 kiloya kadar çıkıyor.

Akülü Tekerlekli Sandalye SGK Tarafından Karşılanıyor mu?

Akülü tekerlekli sandalyenin SGK tarafından karşılanması için bazı şartların mevcut olması gerekiyor. Öncelikle ellerini kullanamayan engelli bireyler ile kas hastalıkları bulunması sebebiyle manuel tekerlekli sandalyeleri yardım almadan kullanması imkansız olan hastalar için SGK tarafından akülü sandalye ödemesi yapılıyor. Ellerini kullanabilen bireyler ise akülü sandalye konusunda SGK’den destek alamıyor.

Kişinin ayakta duramadığı, ekstremitelerini kullanmaya engel bir rahatsızlığı olması halinde de SKG akülü sandalye desteği veriyor. Buna ek olarak bireyde el ve kolların tek taraflı fonksiyonunun gerçekleştirememesi, kalp yetmezliği tanısı olması, kronik akciğer hastalıkları veya koroner arter hastalıkları gibi tanılarla manuel sandalye kullanılamıyorsa SGK akülü tekerlekli sandalyeyi karşılayabilir.

Tekerlekli Sandalye Mi Arıyorsunuz?

Medikaltest, Mersin tekerlekli sandalye sektörünün öncülerinden olup, ihtiyaç duyduğunuz tüm akülü / aküsüz tekerlekli sandalye modellerini tedarik etmenizi sağlayabilir. Talepleriniz için bizimle iletişime geçmeniz yeterli.