BİYOLOJİK İNDİKATÖR

Biyolojik İndikatör

Biyolojik İndikatör Nedir?

Biyolojik indikatör; buhar, kuru ısı, etilen oksit ve nemli ısı sterilizasyon proseslerinin kontrol edilmesi adına kullanılan bir üründür. Bu ürünlerde plastik malzemeden yapılan bir tüpün içinde yer alan bir filtre kağıdı taşıyıcı üzerine emdirlime işlemi yapılmış bakteri sporları bulunur. Tüpün içinde yer alan söz konusu sporlar büyüme gösterdiğinde sarı renge dönen renk indikatörü vardır.

Biyolojik indikatörler buhar ile sterilizasyon yapıldığında 1 saat içinde sonuçlanır. 3 saat ve 24 saatte sonuç veren çeşitleri bulunmaktadır. Etilen oksit ve nemli ısı ile de bu süre 48 saate çıkar. Bu cihazlar buhar sterilizasyonu için kullanılır ve genellikle doğru ölçümler yaparlar. Cam tüp üzerinde ise mor renkli kültür ortamı yer aldığını bilmelisiniz.

Biyolojik İndikatör Neden Kullanılır?

Özellikle sağlık kuruluşlarında cihazlar ve ekipmanların belirli aralıklarla sterilize edilmesi gerekiyor. Bu sterilizasyon işlemlerinde sterilize edilen cihaz üzerindeki bakteriler ortadan kalkıyor. Ancak sterilizasyon işlemleri her zaman başarılı olmayabiliyor. Burada da devreye biyolojik indikatörler giriyor.

Biyolojik indikatörler gerçekleştirilen sterilizasyon sürecinin başarılı bir biyolojik ölüm gerçekleştirip gerçekleştirmediğini gösterir. Yani sterilizasyon işlemi yeterli oranda yapıldı mı bu ürün sayesinde anlayabilirsiniz.

Biyolojik indikatörleri sterilizasyona en dayanıklı bakteri sporlarında kullanıyorlar. Bu cihazlar su ve kültür ortamında süspansiyon halinde bulunan bakteri sporlarını kâğıt, plastik ve alüminyum taşıyıcılarda kurutulması ile elde edilmektedir. Temel işlevi ise sterilizasyon sürecinin detaylı olarak incelenmesidir.

Biyolojik İndikatör Nasıl Kullanılır?

Biyolojik indikatör kullanım talimatı net olarak bellidir. Bu üründe doğru sonuçlar alabilmek için belirtilen şekilde kullanılası çok önemlidir. Haftada birkez kullanılması önerilir. Kullanım sırasında şu adımları izlemeniz gerekiyor;

  • Biyolojik indikatörü yerleştirme sırasında steril etmek istediğiniz malzemeler ile aynı şartlarda yada buhar ve ısının en zor ulaşacağı köşe yada kapı önlerine yerleştirmelisiniz.
  • Daha sonra her zaman yaptığınız gibi yani size önerildiği şekliyle sterilizasyon işlemlerini yapın.
  • Sterilizasyon işleminin yapılmasını bekleyin ve işlem tamamlandığında sterilatör cihazının kapağını açarak 5 dakika kadar bekleyin.
  • Daha sonra biyolojik indikatörü paketinden çıkararak sürece devam edin. Bu süreçte indikatörü ezmemeye ve baskı uygulamamaya dikkat etmelisiniz.
  • Bu süreçten sonra indikatörün oda sıcaklığına kadar inmesini beklemeniz gerekiyor.
  • Biyolojik indikatörün üzerinde yer alan kimyasal indikatörün de kontrollerini gerçekleştirin.
  • Biyolojik indikatörün içersindeki ampulü kırma yuvasında kırarak manuel yada otomatik okuyuculu inkübatöre yerleştirin.
  • Manuel inkübatörlerde 24 saatin sonunda kahverengi bir dönüşüm gözlerseniz biyolojik indikatörün buhara maruz kaldığını ve sterilizasyon işleminin başarılı olduğunu görebilirsiniz. (Farklı biyolojik indikatörler için renk skalasından kontrol edebilirsiniz)
  • Otomatik okuyuculu inkübatörlerde ise 1 saat yada 3 saat sonunda hem yazıcı çıktısından hemde ekrandan sonuçları kontrol edebilirsiniz.

Biyolojik İndikatör Avantajları Nelerdir?

Biyolojik indikatörler sterilizasyon işlemlerinin takip edilmesinde çok etkili ve güvenilir sonuçlar veren ürünlerdir. Farklı modeller farklı özelliklerdeki sterilizasyon işlemlerini takip etmek adına özel tasarlanmıştır. Bu uygulamada 58 ile 62 derece arasında ortalama 4 saat içinde sterilizasyon hataları belirlenebilir. Bu koşullarda 10 saat içinde kültür ortamında göze çarpan bir renk değişimi gerçekleşmezse sterilizasyon işleminin başarılı olduğu anlaşılabilir. Bu cihaz ile bir sterilizasyon işleminin başarılı olup olmadığı ve ne oranda başarılı olduğu kolaylıkla öğrenilebilir.

Biyolojik İndikatör Dezavantajları Nelerdir?

Biyolojik indikatör dezavantajları da bulunan ürünlerdir. Tek kullanımlıktır. Biyolojik indikatör fiyatları diğer sterilizasyon kontrol ürünlerine göre bir hayli yüksektir. Ayrıca hızlı sonuç veren biyolojik indikatörler için otomatik okuyuculu inkübatör almanız gerekir ve bu cihaz fiyatı da oldukça yüksektir. Sizin için en uygun biyolojik indikatör ve İnkübatör için bizlerle irtibata geçebilirsiniz.

Biyolojik İndikatörler Kullanılırken Nelere Dikkat Edilir?

Biyolojik indikatörleri kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Öncelikle bu cihazları depolama şartları çok önemlidir. İndikatörler 10 derece ile 30 derece arasında karanlık bir ortamda saklanmalıdır. Aynı zamanda bu ortamda nem oranı %30 ile %80 arasında olmalıdır. Kaçınılması gereken durum ise depolama sırasında dondurulmasıdır.

Biyolojik indikatörleri depoladığınız ortamın yakınında sterilize etmede kullanılan ajanlar ve kimyasallar bulunmamalıdır. İndikatörün paketinden çıkarılması sırasında emniyet gözlükleri ve eldivenlerin giyilmesi gerekiyor. Buna ek olarak da indikatörlerin ezilmemesi ve ampulün kırılmaması için aşırı baskı uygulanmaması gerekiyor. Pozitif numune çıktığında hemen kaydedilmeli ve sonrasında da atılmalıdır.

Biyolojik İndikatör Nasıl İmha Edilir?

Biyolojik indikatör imha işlemlerinde Türkiye’deki sağlık ve emniyet uygulamaları dikkate alınmalıdır. Pozitif olan biyolojik indikatörler ön vakumlu otoklavda 121 derecelik bir ortamda minimum 20 dakika veya 134 derecede en düşük 10 dakika steril edilmesi gerekiyor.

Biyolojik İndikatör Fiyatları

Biyolojik indikatörler ihtiyacınıza göre farklı modellerde ve tiplerde satışa sunuluyor. İhtiyacınızı karşılayacak kaliteli bir indikatör için öncelikle doğru marka ve modeli tercih etmeniz gerekiyor. Ürünün tasarımı, teknik özellikleri sonuç verme hızı ve markası sebebiyle fiyatlar da farklılaşabiliyor. Biyolojik indikatör fiyatları konusunda bizleri ulaşarak bilgi alabilirsiniz.